روز چهارشنبه گذشته، در کنار دوسالانه کاريکاتور تهران، از يکی از برترينهای تاريخ کاريکاتور معاصر اين مرز و بوم تجليل شد. غلامعلی لطيفی از زمان مصدق کاريکاتور میکشيده و هميشه يکی از پويا ترين هنرمندان مطبوعاتی ايران بوده است. در اوائل انقلاب، با کارهايش در هفتهنامه آهنگر آشنا شدم، و آثارش را همچون کارهای احمد سخاورز، بهمن عبدي، ايرج زارع و ... دنبال میکردم. متاسفانه بعد از اتفاقات سالهای ۶۰، کم کم از عرصه مطبوعات کنار رفت ولی به تصويرسازی کتابهای کودکان پرداخت.
شايد شاخصترين نکتهای که در بارهاش شنيدهام، ايستادگیاش مقابل سيستم استثماری توفيق بوده است. او و گروهی از نويسندگان و طراحان ديگر به خواندنیها رفتند و بعد از آن هم با راه افتادن مجله کاريکاتور "محسن دولو" به اين نشريه پيوستند.
جالب اينجاست که بعد از راه اندازی گلآقا، جماعت جدا شده از توفيق هنوز غير خودی محسوب میشدند. با اين حال هميشه در میهمانیهای سالانه آنها را میديديم. مساله جالب ديگر در مورد لطيفي، محل تولد اوست. او متولد باکو است. باکو شهری است که صد سال پيش نشريه "ملانصرالدين" در آن چاپ میشد و کاريکاتور از طريق آن به ايران وارد شد. سوژههای اصلی اين نشريه، مسائل سياسی و اجتماعی ايران بود و دو کاريکاتوريست آلمانیالاصل ملانصرالدين، به نحوی پدران کاريکاتور ايرانی محسوب میشوند. با این حساب خدمات شهر باکو به کاریکاتور ایران کم نبوده است!
خبر کامل را
اینجا و
اینجا بخوانید