بعد از مدتها برگشتهام سراغ کتابهای مرجع کارتون و کاريکاتور. فشار کار و زندگی مانع بزرگی برای تمرکز روی اين مجموعهها بود. وقتی در سال ۷۳ چند تا کتاب را به قصد ترجمه از نمايشگاه کتاب خريدم، حس کردم منابع آن زمان برای بچههای کارتونيست آنقدر کم است که بايد از زير هر سوراخی کتابی تهيه کرد و به نحوی در اختيار علاقهمندان قرار داد.
کار تحقيق را در همان سال ۷۳ برای کيهان کاريکاتور و ماهنامه گلآقا آغاز کردم. در حقيقت آموزشی بود برای خودم. اين مجموعه نزديک به دو سال و خردهای ماهنامه چاپ میشد و بعدا قرار شد به صورت کتابی کاملتر بوسيله حوزه هنری منتشر شود. وقت زيادی هم رويش گذاشتم. آخرين روزهای پيش از خروج از ايران در جايی نسبتا امن گذاشتم و بعدها فراموش کردم چه بر سرش آمد. الان حيف میخورم که امکان تايپ نبود وگرنه الان فايل کل مطلب را در اختيار داشتم.
نمیدانم تعداد مطالبم در باب کارتون و کاریکاتور در مطبوعات ایران چقدر بوده. چند سال کار در "مهر"، "کیهان کاریکاتور"، "ماهنامه گلآقا"، "ایران جمعه" و تک و توکی هم در نشریات دیگر باید فراتر از ۳۰۰ بوده باشد. حس میکنم این رقم باید خیلی بیشتر از این میبود. ای کاش بود. چون به ازای هر مطلبی، باید کلی میخواندم و تحقیق میکردم.
الان دارم به این نتیجه میرسم که باید نگاه جدیدی به کارتون مطبوعاتی کرد. کارتون مطبوعاتی نیازمند یک تحول اساسی است. در دهه شصت حضور یک استرالیایی در آمریکا، پت الیفنت باعث شد شیوه کارتونیستها و نحوه برخوردشان با مسائل سیاسی به کلی متحول شود.
Labels: کارتون